Isten örök és végtelen – karácsony ünnepi körlevél

Áldott karácsonyi ünnepeket és békés, boldog új esztendőt kívánunk!

„Az Ige testté lett, itt élt közöttünk, és láttuk az ő dicsőségét,

mint az Atya egyszülöttjének dicsőségét, telve kegyelemmel és igazsággal.”

/János ev. 1,14/

Kedves Testvérünk!

Az utóbbi napokban gyakran elhangzik, hogy ez a karácsony most más lesz, mint amilyen korábban szokott lenni. És ebben sok igazság van. A világjárvány következtében az egész esztendő másként alakult, mint ahogy azt a 2020-as esztendőre a „Gyülekezeti munkatervünkben” elgondoltuk és írásban rögzítettünk.

Karácsony azt hirdeti, hogy az „egészen más Isten”, a „totaliter aliter”, a minden tekintetben a teremtményektől különböző Teremtő hozzánk mindenben hasonlóvá lett, kivéve a bűnt.

„Az Ige testté lett!”

Nem tudom, eltűnődtetek-e már azon, milyen furcsák is vagyunk mi emberek: egyszer amiatt elégedetlenkedünk, mert Isten távol van tőlünk, mert egészen más mint mi, mert gondolatai nem a mi gondolataink: mert Ő megfejthetetlen és megközelíthetetlen titok – máskor meg azért elégedetlenkedünk, mert Jézus Krisztusban, a testtélételben túl közel jön hozzánk. Egyszer Isten fensége, nagysága, dicsősége miatt panaszkodunk, máskor meg azért, hogy hagyta magát a földig, a keresztfáig megalázkodni. Hát mikor tanuljuk már meg, hogy Isten örök és végtelen? Végtelen, amikor a mennyben uralkodik, és végtelen, amikor itt szolgál nekünk a földön.

Kedves Testvérünk! Ez a végtelen és örök szeretet nyilvánult meg a karácsonyi eseményben, a testtélételben, amikor Isten gyermekké, illetve „szenvedő szolgává” alázta magát. 2020 karácsonya tényleg más lesz: de ha ez a másság abban nyilvánul meg, hogy több lesz a tartalom, mint a hangulat, több lesz a lényeg, mint a külső forma, akkor ezt az idei ünnepet mégsem veszteségként fogjuk megélni. Így kívánunk ismételten is áldott, tartalmas ünneplést!

Ez az esztendő megnehezítette gyülekezetünk gazdálkodását, köszönjük az eljuttatott vagy átutalt működési támogatást, és tisztelettel kérjük azt az új esztendőben is.

Áldáskívánással és szeretetteljes köszöntéssel:

Debrecen, 2020 karácsonya

Derencsényi István, elnök-lelkész

Dr. Kánya Gergely, gondnok

Karácsonyi ünnepi rend:

  • December 24-én, Szenteste 16 órakor istentisztelet a templomban.
  • December 25-én, karácsony első napján délelőtt 10 órakor ünnepi istentisztelet a templomban.
  • December 26-án, karácsony második napján délelőtt 10 órakor ünnepi hálaadó istentisztelet lesz a templomban, amelyen a Debrecen-Kossuth utcai Református Egyházközség elbúcsúzik közel 42 esztendő után nyugalomba vonuló elnök-lelkipásztorától, Derencsényi Istvántól. Az ünnepi esemény online közvetítéssel is követhető lesz a Gyülekezet facebook oldalán.
  • December 31-én, csütörtökön 16 órakor óévi hálaadó istentisztelet, 2021. január 1-jén, pénteken délelőtt 10 órakor újévi könyörgéses istentisztelet lesz a templomban.
  • Az istentiszteletek online közvetítését továbbra is biztosítjuk.

Share This