Levél a Kossuth Utcai Gyülekezetnek – 2023. Újkenyér

„A szentekkel vállaljatok közösséget szükségeikben, gyakoroljátok a vendégszeretetet. Áldjátok azokat, akik üldöznek titeket; áldjátok és ne átkozzátok. Örüljetek az örülőkkel, sírjatok a sírókkal. Egymással egyetértésben legyetek, ne legyetek nagyratörők, hanem az alázatosakhoz tartsátok magatokat. Ne legyetek bölcsek önmagatok szerint. Ne fizessetek senkinek rosszal a rosszért. A tisztességre legyen gondotok minden ember előtt. Ha lehetséges, amennyire tőletek telik, éljetek minden emberrel békességben.” (Róm 12, 13-18)

Kedves Testvérünk!

Életvezetési tanácsoktól hemzseg az életünk. Kezünkbe vesszük az újságot, megnyitjuk a digitális felületeket, megpillantunk egy feliratos bögrét, és máris ránk kacsint egy jó tanács. A cél a boldogság, kiegyensúlyozottság, elégedettség. Persze, mindig a te kiegyensúlyozottságod, a te igényeid és a te örömöd. Ha mások szóba jönnek, akkor is csak, mint lelki fejlődésed útján a kihívások. Minden rólad szól. Azért kapod az embereket, hogy általuk több legyél.
A Római levél soraiból egy másik szemlélet árad.
Vállalj közösséget, légy vendégszerető, áldd azokat, akik átkoznak(?), örülj mások örömének, sírj, ha sírni látsz egy másik embert, érts egyet, ne törj a másik elé, légy alázatos, ne menj a magad feje után, ne légy bosszúálló, élj békességben másokkal.
A másik legyen a figyelmed középpontjában. Róla gondolkozz, őt próbáld meghallani, meglátni, megérteni. Bánj vele úgy, mint életed kedves vendégével. Ültesd le, kínáld meg, tartsd szóval, köszönj el, de hívd meg újra. Ne azért tedd, hogy te ettől jobb ember légy, és megdicsérhesd magad, hanem hogy a másiknak jobb legyen. Csak miatta.
Ha végig olvasom ezeket a sorokat, egyenként megszólítanak. Ugyan összetartja őket a szeresd felebarátodat, mint magadat parancsa, de külön-külön is érvényesek. Érdemes lenne sorba venni őket, akár naponként egyet felírni magamnak, és egy napig ízlelgetni. Vajon, mit üzen nekem: pl. „vállaljatok közösséget szükségeikben”, vagy „örüljetek az örülőkkel”.
Újkenyér ünnepe arra emlékeztet minket, hogy egy a kenyér, és egy testből valók vagyunk mi is. Egy kenyéren osztozunk, és a falatok száma véges. Nálunk a vendégek szednek először, és jól van ez így, akár bőségben, akár szükségben.

Debrecen, 2023. augusztus 14.

Tóth-Mihala Veronika lelkipásztor

Tóth Tamás lelkipásztor

Dr. Kánya Gergely főgondnok

 

U.i.: ÚJKENYÉR ÜNNEPÉNEK RENDJE

  • Az úrvacsorára felkészítő bűnbánati istentiszteleteinket 2023. augusztus 24-26. között (csütörtökön, pénteken és szombaton) este 6 órai kezdettel tartjuk a gyülekezeti házban (bejárat a Nap utca felől).
  • Az úrvacsorás istentisztelet augusztus 27-én, vasárnap délelőtt 10 órakor kezdődik a templomban.

Share This